Thursday, March 1, 2012

Dip. ANALISIS PELABURAN :]

Hari ni, aku nak b’kongsi sedikit sebanyak info tentang kos Diploma in Investment Analysis. I’m one of the dip. in investment students at uitm Segamat and I’m proud to be one of them. Firstly, pada pandangan aku kos ni sangat sangatlah sesuai n tepat untuk sesiapa yang minat MENGIRA *calculating. This course is one of the superb choices for students who love Mathematic, Management and especially Finance. Dip in investment analysis is quiet limited because not all UiTM branches provide this course, which is only offered at UiTM Segamat, UiTm Dungun, and UiTM Arau (I’m not sure about the other uni or colleges).
The subjects involve in this course is much vary and INTERESTING J


Semester

Subjects
1
Prinsip Asas Islam
Consolidating Language Skills
Introduction to Financial Accounting & Reporting
Business Mathematics
Fundamentals of Management
2
Pemikiran dan Tamadun Islam
Preparatory Course for Muet
Introduction to Statistics
Microeconomics
Third Language 1
3
Asas Ekonomi Islam
English for Academic Purposes
Third Language 2
Macroeconomics
Fundamentals of Finance
Information Technology in Business
4
Business Law
Business Communication
Malaysian Economics
Fundamentals of Marketing
Operation Management
Investment Management
5
Fundamentals of Entrepreneurship
Valuation and Analysis of Equities
Operations and Regulations of Investment Banks
Financial Analysis
Introduction to Technical Analysis
6
Human Resource Management
Analysis and Valuation of Fixed Income Securities
Project Paper- Company Analysis
Portfolio Management
Introduction to Futures and Options


Dip in Investment Analysis is under the Business Management faculty. Therefore, there are variety courses of DEGREE that you could consider for continuous your study.
Some of them are :-       Degree in Finance
                                       Degree in Islamic Banking
                                       Degree in International Business
                                       Degree in Human Resources
   And many moreee J






10 comments:

Anonymous said...

Kak, sy nak tya....sy dpt 6A aje 3b..blh tak appy kos ni

Rizuan Pooh said...

Maaf kos ni besar x kerjayanya??

eyfasaffa said...

Kos nie mmg first choice sy.. and finally sy dpt kos nie.. hehe.. kat uitm dungun..

Anonymous said...

Ni,nak tanya kak saya ambil kos nie,and finally kalau saya masuk univesiti, blh tak klau nak ambil kos e-commerce.....nanti boleh dpt kerja apa & sambung master pula dpt kos ape pule,dan klau nak tukar kos ni kos, kos ape pula yg bolh saye dpt...untk mase depan kelak.

AinArissa said...

salam akak, kalau ambik dip in inveszment analisis ni pastu nak further degree in finance boleh transfer kredit ke? harap reply kak hm :((++

Nur Ain Faraliana Ghazali said...

Wa'alaikumussàlam. Hi ain arissa. Well sy pon mmg further deg in finance n based on my experience byk jgk subjek sy dpt pengecualian kredit or pc (uitm term). Tp b'balik pd soalan awk about transfer kredit tu, nak kena tau jgk awk study U mana n sama konsep x dgn pc ni..

Nur Ain Faraliana Ghazali said...

Assalamualaikum adik2 yg akk muliakan. Harap maaf sgt sbb mmg dah lama x b'blog. So mmg xperasan comments yg msk. If ada apa2 soalan cepumas mcm kat atas2 ni bolehlah lanjutkan ke fb or emel to ain.faraliana@gmail.com
Tqsm 😀

Azliinda Linda said...
This comment has been removed by the author.
Haniff Helmi said...

As salam kak, sy nk tnya susah ke kos ni? Sy ni tak la minat 100% dlam matematik😂 tpi masih mampu skor dlam exam. N stu lagi, dlam kos ni konsep addmath ada jgak ke? Addmath sy bole la skit2 tpi not fully 😂

yii jung said...

Knowledge dlm dip ni, membantu Tak dalam analysis saham dkt bursa Malaysia?